Πότε πρέπει να κάνω έλεγχο γονιμότητας
Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε για ένα χρόνο ή περισσότερο χωρίς επιτυχία, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα τεστ γονιμότητας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χρόνος των δοκιμών γονιμότητας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις μεμονωμένες περιστάσεις.
Για τις γυναίκες που είναι κάτω των 35 ετών, γενικά δε συνιστάται ο έλεγχος γονιμότητας έως ότου προσπαθήσουν να συλλάβουν για ένα χρόνο χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, εάν υπάρχουν γνωστά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως ακανόνιστες περίοδοι ή άλλο γυναικολογικό σύμπτωμα, μπορεί να είναι σκόπιμο να αναζητήσετε εξέταση νωρίτερα.
Για γυναίκες που είναι άνω των 35 ετών, γενικά συνιστάται έλεγχος γονιμότητας μετά από έξι μήνες προσπάθειας σύλληψης χωρίς επιτυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης για τον εντοπισμό τυχόν πιθανών ζητημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Ο έλεγχος γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων ορμονών, απεικονιστικών εξετάσεων για την αξιολόγηση των αναπαραγωγικών οργάνων και ανάλυση σπέρματος για τους άνδρες συντρόφους. Ένας γιατρός αναπαραγωγής μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου και του τύπου του τεστ γονιμότητας με βάση το κάθε άτομο και το ιατρικό του ιστορικό.